Μεσάνυχτα στην Βιβλιοθήκη

Παγερό και, παρόλα αυτά, ηλιόλουστο ήταν το μεσημέρι που με κάλεσαν στον προσωπικό μου αριθμό για να με ενημερώσουν τα «Public» πως ήμουν ένας από τους τυχερούς που κέρδισαν ένα αντίτυπο του «Μεσάνυχτα στην Βιβλιοθήκη» του Matt Haig. Ο κύριος Haig μου ήταν γνωστός, μιας και παλιότερα μια φίλη, η οποία τυγχάνει εκπαιδευόμενή ψυχολόγος, μου είχε δωρίσει το απομνημόνευμα του ιδίου, με τον τίτλο «Λόγοι για να μείνεις ζωντανός». Με το προαναφερθέν απομνημόνευμα του, λοιπόν, ο συγγραφέας με έπεισε να είμαι λιγότερο σκεπτικός με τα βιβλία ψυχολογίας και αυτό – βελτίωσης και να εμπιστεύομαι λίγο παραπάνω το ένστικτό μου.

Στο «Λόγοι για να μείνεις ζωντανός», ο Matt Haig δίνει τις δικές του «40 χρήσιμες συμβουλές που δεν τηρεί πάντα». Στην 36ή, ο ίδιος λέει πως πρέπει:

[…] Να διαβάζεις έργα της Έμιλυ Ντίκινσον. Του Γκράχαμ Γκριν. Του ‘Ιταλο Καλβίνο. Της Μαρίας Αγγέλου. Διάβασε ό,τι θέλεις. Μόνο διάβασε . Τα βιβλία αντιπροσωπεύουν ενναλακτικές πιθανότητες. Ανοίγουν δρόμους διαφυγής. Σου προσφέρουν επιλογές όταν δεν έχεις καμία. Ένα ξεριζωμένο μυαλό μπορεί να βρει καταφύγιο. […]

Matt Haig / «Λόγοι για να μείνεις ζωντανός«

Ήξερα, λοιπόν, όλον αυτό το καιρό πως ο συγγραφέας μαχόταν – και μάχεται – ενάντια στην κατάθλιψη, με διάφορα όπλα, όπως η γιόγκα, τα βιβλία, η αγάπη κ.α. Ωστόσο φανταζόμουν πως το επόμενο βιβλίο του θα ακολουθούσε σε μορφή, ύφος και φόρμα το προηγούμενο. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, ο κύριος Haig μας συστήνει μια γυναίκα, που το παράπονο της από τον ίδιο της τον εαυτό, δεν έχει προηγούμενο. Την Νόρα Σίντ.

H Νόρα είναι 35 χρονών, ανύπαντρη, με μια επίπεδη ζωή, δίχως συγκινήσεις. Η ίδια βουλιάζει καθημερινά στις τύψεις της ∙ τύψεις για την ζωή που δεν έφτιαξε. Αντιλαμβανόμενη πως η ζωή της δεν έχει κάποια σημασία και θεωρώντας πως έχει απογοητεύσει τους ανθρώπους που αγαπά και την αγαπούν, η Νόρα δεν είναι σίγουρη αν αξίζει να συνεχίσει να ζει. Την σκέψη της αυτή επικυρώνει η απόλυση της από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, με αποτέλεσμα να κατηγορήσει σφοδρά τον εαυτό της για την κατάληξή της. Έτσι μια νύχτα, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, η, απογοητευμένη από την ζωή της, Νόρα Σίντ θα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, παίρνοντας έναν σκασμό χάπια. Η υπερβολική δόση, παραδόξως, δεν στέλνει την Νόρα στον θάνατο, αλλά σε μια ενδιάμεσή κατάσταση, η οποία σε διάφορες θρησκείες αναφέρεται ως Limbo.

Αυτή η Limbo, έχει την μορφή της σχολικής βιβλιοθήκης, στην οποία σύχναζε η Νόρα στα παιδικά της χρόνια, με την διαφορά πως τα βιβλία συνέχιζαν στον άπειρο και ακόμα παρά πέρα. Η κυρία Έλμ, η βιβλιοθηκάριος, ήταν εκεί, εμφανώς νεότερη και ζωηρότερη, από ότι την θυμόταν η Νόρα. Η κυρία Έλμ την ενημερώνει πως βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του μεσονυχτίου, πως ο χρόνος εκεί δεν κυλά και πως κάθε βιβλίο θα της έδινε μια ευκαιρία να δοκιμάσει μια άλλη ζωή που θα μπορούσε να έχει ζήσει. Επίσης, κάθε τόσο, μπορούσε να συμβουλεύεται το «Βιβλίο των Τύψεων», το οποίο περιείχε όλες τις τύψεις της Νόρας για τις ζωές που δεν έζησε. Το βιβλίο αυτό ήταν ασήκωτο, την πρώτη φορά, που το άνοιξε η Νόρα, όμως, κάθε φορά που η ίδια ζούσε και σε μια άλλη εναλλακτική πραγματικότητα το «Βιβλίο των Τύψεων» γινόταν όλο και ελαφρύτερο.

«Μεσάνυχτα στην Βιβλιοθήκη» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

[…] Κάθε ζωή περιέχει εκατομμύρια αποφάσεις. Κάποιες μεγάλες, κάποιες μικρές. Αλλά κάθε φορά που μια απόφαση επιλέγεται αντί μιας άλλης, τα αποτελέσματα διαφέρουν. Μια μη αναστρέψιμη αλλαγή συμβαίνει, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω αλλαγές. Αυτά τα βιβλία είναι πύλες προς όλες τις ζωές που θα μπορούσες να ζήσεις […]

Matt Haig / «Μεσάνυχτα στην Βιβλιοθήκη».

Γιατί, όμως, το «Βιβλίο των Τύψεων» γινόταν ελαφρύτερο; Ποια είναι η κατάληξη και ποιο το επιμύθιο της περιπέτειας της Νόρας σε αυτήν την ιδιότυπη βιβλιοθήκη; Αυτό θα το νιώσετε, όταν διαβάσετε το βιβλίο. Η Νόρα προσωποποιεί τον μέσο άνθρωπο, που συχνά αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή του αν επέλεγε διαφορετική διαδρομή. Ο Matt Haig, βασιζόμενος στην «Θεωρία των Χορδών», δημιουργεί μια αχανή βιβλιοθήκη, με κοσμική ατμόσφαιρα, για να εξηγήσει, με γεγονότα και καταστάσεις, πως τα κάγκελα της φυλακής είναι στο μυαλό του εκάστοτε ανθρώπου και πως οι πιθανότητες, για το επόμενο βήμα του, είναι τόσο άπειρες, όσο και η κοσμική βιβλιοθήκη της Νόρας Σίντ. Διακριτικά και ανώδυνα, ο συγγραφέας φωνάζει στους ανθρώπους, οι οποίοι περνούν ή θα περάσουν από τα ίδια δύσβατα μονοπάτια της κατάθλιψης και της άδικής αυτοκριτικής, πως οφείλουν να πραγματοποιούν τα όνειρα τους, σε πείσμα όσων τους λοιδορούν και πως η ζωή του καθενός σημαίνει τόσα για τους υπολοίπους, ακόμη και αν το γεγονός αυτό δεν γίνεται πάντα άμεσα αντιληπτό.

Καλή Ανάγνωση.

Υ.Γ Την μετάφραση, για τις εκδόσεις «Ψυχογιός», υπογράφει η Άννα Παπασταύρου.

3 σκέψεις σχετικά με το “Μεσάνυχτα στην Βιβλιοθήκη

  1. Είναι, όντως, αρκετά ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν έχει βρει το νόημα της ζωής. Νομίζω, όμως, πως εκτιμά την ζωή έτσι όπως είναι και γιορτάζει τις επιλογές του. Εγώ ευχαριστώ. Το να έχει κανείς κοινό σαν εσένα είναι άκρως κολακευτικό.

    Μου αρέσει!

  2. Αγαπητέ, ειλικρινά το βιβλίο με συγκλόνισε. Ίσως να είναι το γεγονός ότι, όλοι μας, φυσικά και εγώ έχω βρεθεί, λιγότερο ή περισσότερο στη θέση της νεαρής γυναίκας. Πραγματικά δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι τέτοιο και κρατώ ιδιαίτερη σημείωση για το βιβλίο που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Σε ευχαριστούμε για την επιλογή, καλό βράδυ.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε