Ο Σκύλος που Τόλμησε να Ονειρευτεί

Είναι οι τελευταίες μέρες του 2022 και αναγνωστικά η χρονιά μου λήγει με το «Ο Σκύλος που Τόλμησε να Ονειρευτεί». Το ανέλπιστα υπέροχο δώρο της Μάγδας κάπως ήρθε και «κούμπωσε» στο τέλος του έτους, μιας και η πρωταγωνίστρια της συγκεκριμένης ιστορίας διηγείτο τις περιπέτειές της, ενώ περνούν τα χρόνια και αλλάζουν οι εποχές.

«Ο Σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί» δεν είναι άλλος από την Μαλλιαρούλα, μια γλυκύτατη μαύρη μαλλιαρή σκυλίτσα, η οποία διαμένει, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της, στην αυλή ενός σπιτιού δύο ηλικιωμένων ανθρώπων, στην κορεάτικη ύπαιθρο. Η ίδια ήταν μια πανέξυπνη σκυλίτσα με πολύ τσαγανό, η οποία, όμως, θεωρούταν υποδεέστερη από σκύλους και ανθρώπους, λόγω της διαφορετικής της εμφάνισής της και του πλούσιου τριχώματός της. Όποιος ερχόταν σε επαφή μαζί της, αντιλαμβανόταν αυτοστιγμή πως δεν επρόκειτο για ένα συμβατικό σκύλο. Η Μαλλιαρούλα ονειρευόταν, από κουτάβι ακόμα, και προσδοκούσε μια ζωή καλύτερη από αυτές των προκατόχων της και πίστευε ακράδαντα πως μπορούσε να φτιάξει την ζωή της, έτσι όπως την ήθελε η ίδια, ανεξάρτητα από την άποψη των άλλων ή των εμποδίων που θα συναντούσε.

Κάθε φορά που άλλαζαν οι εποχές και ερχόταν ο χειμώνας, η ίδια ερχόταν αντιμέτωπη με αυτά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που καλούταν να ξεπεράσει, εμπόδια τόσο συνηθισμένα, όσο αυτά των ανθρώπων. Αλλά η Μαλλιαρούλα δεν έδειχνε να πτοείται. Κάθε φορά που τα εμπόδια γινόταν δυσθεώρητα για τα μέτρα των σκύλων, αυτή γινόταν όλο και πιο μαχητική απέναντι στα εμπόδια και στις κακουχίες της ζωής.

Η Sun – Mi Hwang φτιάχνει ένα παραμύθι προορισμένο για ενήλικες, δίχως αυτό να χάνει την μαγεία που διέπει, συνήθως, τα κλασσικά παραμύθια. Σκληρό, όμορφο και διδακτικό, χωρίς, ωστόσο να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν, η συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως η αγάπη, ο φόβος, η αφοσίωση, το μητρικό ένστικτο, η επιθετικότητα, ο ωφελιμισμός, η επιμονή, η αυθεντικότητα και η αποδοχή των κύκλων της ζωής και της φύσης. Ακολούθως, δημιουργεί έναν θηλυκό χαρακτήρα, ανεξάρτητο αλλά όχι αδέσποτο, σκληροτράχηλο και συνάμα ευαίσθητο, με σκοπό να συνδυάσει τις τοπικές παραδόσεις με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, στοχεύοντας στην απόλυτη ελευθερία, κάτι που αναζητά και η πρωταγωνίστρια της.

Ο λόγος της Sun – Mi Hwang είναι απλός, αλλά επ ουδενί απλοϊκός, με παραστατικότατες περιγραφές, οι οποίες κάνουν τον αναγνώστη να βιώνει την κάθε αράδα λέξεων, ακριβώς όπως την βιώνει η Μαλλιαρούλα. Το παραπάνω γεγονός συντελεί στην πλήρη ενσωμάτωση του αναγνώστη στο έντεχνο παραμύθι της Sun – Mi Hwang και του θυμίζει πως η μεγαλύτερη περιπέτεια είναι η ίδια του η ζωή.

Καλή Ανάγνωση

Υ.Γ Την μετάφραση, για τις εκδόσεις «Διόπτρα», υπογράφει η Αναστασία Καλλιόντζη.

Σχολιάστε