The Octunnumi: Fosbit Files Prologue

Αυτό το παράξενα όμορφο βιβλίο ήρθε στα χέρια μου, ως δώρο, από το Slytherin significant other μου την ήμερα των γενεθλίων μου. Γνήσιο τέκνο του Booktok το «The Octunnumi: Fosbit Files Prologue» του Trevor Alan Foris θεωρητικά συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηρίστηκα που μπορούν να με κάνουν μανιακό με ένα βιβλίο. Η υπέροχη αισθητική της βιβλιοδεσίας, η προβολή του σε δεκάδες λογαριασμούς booktok και bookstagram του εξωτερικού και το γεγονός πως ανήκει στις κατηγορίες του υπερφυσικού και της επιστημονικής φαντασίας συντέλεσαν στο να ξεπεράσω την τροχοπέδη της γλώσσας – το βιβλίο έχει γραφτεί στα αγγλικά – και να στρωθώ στο διάβασμα.

Το «The Octunnumi: Fosbit Files Prologue» ξεκινά με μια άρνηση. Πριν μπω στον κόσμο του, μου ανακοινώνει πως δεν υπάρχει. Πως ξεκινάει η σειρά βιβλίων της Cassandra Clare, «The Mortal Instruments», η οποία με ενημερώνει πως όλοι οι μύθοι είναι αληθινοί; Ε… Ακριβώς το αντίθετο. Λες και το ίδιο το «Octunnumi» προσπαθεί να με πείσει για την ανυπαρξία του καταφέρνοντας, φυσικά, να πιστέψω πως υπάρχει αυτό, αλλά και τόσα άλλα. Συγκεκριμένα, στην αρχή του βιβλίου, διαβάζω:

The Octunnumi does not exist. Fosbit and any files relating to a Fosbit do not exist. The Tarelen peoples that protect and provide sanctuary for the Avitens of Fethrist are not real. The abilities of the Tarelen peoples with their heightened skills, living in their Utopian world are myth, their purpose here mere tales; rumours of their reincarnations enabling them to live many lives… ridiculous! And there is definitely no magic. None at all.No, really, there isn’t. Magic is not a thing. There are also no hidden worlds or mythical beings coexisting just out of sight. Equally, there are no secret access points to these hidden worlds that don’t exist, and there is no, ‘unfinished business from the past’ that is set to destroy, well, anything. There is no disaster looming. Anyway, regardless of any potential threat that may or may not be present, this publication, The Octunnumi and any reference to any other beings is a work of fiction.And for the record, Scariodintts, should they exist, are perfectly lovely beings whose purpose in life is grossly misunderstood.

 Trevor Alan Foris, The Octunnumi Fosbit Files Prologue.

Ακολούθως, μπαίνω στο κόσμο του έργου – ή, μάλλον, καλύτερα στους κόσμους του έργου – και γνωρίζω δύο αγόρια, τα οποία τυγχάνουν και δίδυμα αδέλφια, τον Trad και τον Reig και οι ίδιοι μου συστήνουν την συνείδηση του Reig, τον Trevor, με τον οποίο μπορεί να συνομιλήσει κανείς σαν να είναι μια διαφορετική άυλη οντότητα. Γρηγορά αντιλαμβάνομαι πως τα παιδιά αυτά είναι «Τarelen», δηλαδή, ανήκουν σε μια ανώτερη κάστα πλασμάτων που έχουν υπερδυνάμεις και αναγεννιούνται μετά την φθορά του τωρινού τους σώματος, κρατώντας, ωστόσο, όλες τις αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή τους, και τυγχάνουν μέλη του «Octunnumi».

Τι είναι, όμως, το «Octunnumi»; Το «Octunnumi» είναι μια συμμαχία διαφορετικών διαστάσεων ή αλλιώς «Innesomids» που υπάρχουν παράλληλα με τον κόσμο μας και ο κύριος σκοπός του είναι να κρατήσει όλα τα «Innesomids» ασφαλή. Τα μέλη του «Octunnumi» έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και μπορούν να επισκεφτούν οποιονδήποτε μύθο ή/και φαντασία. Τα αδέρφια, ο Reig και ο Trad, με τις υπερδυνάμεις τους και τις υψηλές δεξιότητές τους, ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών «Innesomid», ανοίγοντας διάφορα σημεία πρόσβασης, για να εκτελέσουν ορισμένες εργασίες με βασικό άξονα να διορθώσουν την όποια παθογένεια παρουσιάζει το εκάστοτε «Innesomid».

Ο Nate Fosbit, ένα αυτό – εξόριστο μέλος του «Octunnumi», γιος του καθηγητή Edgar Fosbit, που είχε επιλέξει να ζήσει στο παρελθόν στο «Fethrist Innesomid», εμφανίζεται, ξαφνικά, μετά από χρόνια απουσίας του, καταστρέφοντας, σταδιακά, διάφορα «Innesomids», με σκοπό να πάρει εκδίκηση από την συμμαχία του «Octunnumi». Ο Nate Fosbit, εκτός από τις καταστροφές, φέρεται ως ο ιθύνων νους πίσω από την εξαφάνιση – και ενδεχομένως την εξόντωση – των παιδιών του «Bullivaint». Τα παιδιά αυτά δόθηκαν από τον Nate στον Bullivaint, με σκοπό ο Nate να εξαγοράσει την είσοδο του σε ένα παραδείσιο, για αυτόν, «Innesomid», ενώ τα, εν λόγω, παιδία καταδικάστηκαν σε ένα «Innesomid», το οποίο θυμίζει κόλαση. Τώρα, τα διάφορα «Innesomids» κινδυνεύουν να καταστραφούν, ολοσχερώς, και απομένουν τα δύο αδέρφια, με τη βοήθεια της μητέρας τους, Meiegryn, η οποία τυγχάνει διοικητής του «Octunnumi», του καθηγητή, Edgar Fosbit, και άλλων αξιωματούχων του «Octunnumi» να αναχαιτίσουν την καταστροφική πορεία του Nate πριν να είναι αργά.

Το «The Octunnumi: Fosbit Files Prologue» είναι – ή, μάλλον, καλύτερα, πρόκειται να γίνει, μιας και όλο το βιβλίο είναι ο πρόλογος του «Octunnumi» – μια μακροσκελής ιστορία επιστημονικής φαντασίας, η οποία μοιάζει σαν να γράφτηκε σε άλλον πλανήτη και κατά λάθος να την διαβάζω εγώ εδώ. Οι κόσμοι του έχουν κατασκευαστεί με πολύ όρεξη και μεράκι, έτσι ώστε ο αναγνώστης να ταξιδεύει από «Innesomid» σε «Innesomid» γνωρίζοντας καινούργιούς κόσμους, ανά δύο σελίδες, και τα «Innesomid» είναι γεμάτα από κάθε μυθικό πλάσμα που περνάει από το μυαλό του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Μάγοι, Ξωτικά, Βρικόλακες, Μηχανικοί άνθρωποι, παραμύθια, επιστήμονες και άλλα πολλά περιμένουν τον εκάστοτε αναγνώστη σε κάθε πύλη για το επόμενο «Innesomid».

Ωστόσο, δεν είναι όλα, σε αυτήν την αφήγηση, καλώς καμωμένα. Θεωρώ πως για έναν μέσο αναγνώστη οι πρώτες διακόσιες – τουλάχιστον – σελίδες θα του αφήσουν ένα αίσθημα θολούρας και ασάφειας, μιας και πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν ουσιαστικό ρόλο μέσα στην πλοκή δεν εξηγούνται, ενώ, από την άλλη πλευρά, εξηγούνται, λεπτομερώς, πρόσωπα και καταστάσεις και «Innesomids» που δεν επηρεάζουν την πλοκή μέχρι το τέλος της αφήγησης. Το αίσθημα αυτό, παρόλα αυτά, εγκαταλείπει τον αναγνώστη μιας και εντείνεται η ένταση και η ταχύτητα της δράσης, όπως και τα απολαυστικά χιουμοριστικά διαλείμματα, στα οποία, συνήθως, πρωταγωνιστεί ο Trevor.

Τέλος, η ιστορία, κατά την – όχι και τόσο – ταπεινή μου άποψη, είναι αρκετά περίπλοκη και χρειάζεται μια διεξοδική ανάγνωση και αρκετό χρόνο για να την κατανοήσει κανείς πλήρως (εγώ διάβασα το βιβλίο σε μισό φθινόπωρο). Είναι ένα multiverse φανταστικών τόπων που ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί οποιοδήποτε παραμύθι ή να επιστρέψει σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο θεωρεί καλύτερη για αυτόν/ην. Ό,τι ακριβώς κάνουν και οι κάτοικοι του Octunnumi. Τα αδέρφια οδηγούν τους αναγνώστες σε ένα δυνατό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και ο Trevor παραμένει απολαυστικός και αδημονεί να μιλήσει με όσους περισσότερους μπορεί. Για εμένα, δώστε χρόνο και χώρο σε αυτό το βίβλο και θα σας τον ανταποδώσει. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να του συγχωρήσετε αυτήν την θολούρα και την ασάφεια μιας και πρόκειται απλά για τον πρόλογο της ιστoρίας του πολυσχιδούς «Octunnumi». Άλλωστε ο Foris μας το δηλώνει και στην υπέροχη συσκευασία του βιβλίου:

… For our tomorrows are made of our yesterdays…

Every book is a new beginning – a chance to learn, expand, grow –

– a new outlook, a new perspective, a new vision –

– be sure to embrace the new –

Welcome to The Octunnumi

Trevor Alan Foris, The Octunnumi Fosbit Files Prologue.

– Καλή Ανάγνωση

Υ.Γ Στην υπέροχη συσκευασία του «The Octunnumi: Fosbit Files Prologue» εμπεριέχεται λεξικό, σε σχήμα σελιδοδείκτη, το οποίο εξηγεί τον ορισμό άγνωστων λέξεων που υπάρχουν μέσα στο έργο, και μια κάρτα που, επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σελιδοδείκτης, με μια απεικόνιση του The Octunnumi.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “The Octunnumi: Fosbit Files Prologue

Σχολιάστε